Sobre la cultura salvadorenya i les cultures de poder

Fa una setmana vaig tindre l’oportunitat de traure una foto que resumia tota la cultura salvadorenya però estava despistat i la vaig perdre.

Hi havia un embòs i molta gent passava per l’arcen (al costat de la carretera) malgrat que això està prohibit per la llei.  Eliza i jo volíem complir la llei així que esperàvem pacientment mentre els cotxes ens passaven per l’arcen.

De sobte, un cotxe de la Policia Nacional Civil (que és l’encarregada en El Salvador de vigilar el tràfic) ens va adelantar per l’arcén. O siga, els encarregats de vigilar que les lleis de tràfic es complisquen violant les mateixes lleis que ells deurien fer complir.  La cultura salvadorenya en una imatge

Welcome to El Salvador!

Al costat d’un centre comercial hi ha una avinguda. Era molt còmode baixar per l’avinguda i girar a l’esquerra per entrar en l’aparcament del centre comercial.

Així que tots baixaven i giraven a l’esquerra. Inclòs jo.

La Policia va pensar que això feia embòs. Així que va posar doble ratlla contínua perquè ningú passara.

Dona igual. Tots baixaven i giraven a l’esquerra, violant la doble ratlla continua.  Inclòs jo (Això es diu «integració a una cultura»)

La Policia va posar uns vibradors perquè ningú no passara. Era incòmode però es podia passar. Així que tots baixaven i es passaven els vibradors (Inclòs jo)

Al final, la Policia va posar uns blocs de formigó tan alts que hauries de volar per passar-te’ls. Intentar passar-los és destrossar el vehicle.

Tots van deixar de girar a l’esquerra. Inclòs jo. I vam complir la llei, perquè no hi havia un altre remei.

I si has llegit amb atenció, te n’adonaràs perquè hi ha hagut tantes dictadures militars en Amèrica Llatina i perquè les democràcies en este continent són un caos.

La cultura és poderosa