Sobre l’efecte de la Internet sobre la ideologia

Quan va eixir la Internet, va ser celebrada com un mitjà que igualaria les diferents idees.

Abans perquè la teua idea arribara al públic, havies de convéncer a un periodista o a un editor de llibres que la publicara (Això se li diu «gatekeepers» en anglés i des de fa més d’un segle són els més progres).  Ara es creia que ara que cadascú podia enviar la seua idea al món i que guanyaria la idea millor

Ara que ja portem unes dècades, veiem que això no funciona així

D’una banda, la majoria de la gent segueix anant a les pàgines del mitjans de comunicació més importants i a les xarxes socials, on només es veuen les idees més populars.

Es més: en estes xarxes socials és extremadament fàcil «assenyalar virtut». Es produeix una carrera armamentística d’assenyalar virtut en què milions de persones intenten aparentar ser més virtuosos que els altres, produint-se el que es coneix com «holiness spirals» (espirals de santedat):.

– Jo sóc bo perquè recolze a les dones
– Jo sóc millor perquè recolze a les dones i als gais
– Jo sóc millor perquè recolze a les dones, als gais i als trans

Es per això que el desplaçament de la finestra d’Overton a l’esquerra s’ha accelerat els últims anys. La competició per assenyalar virtut fa que el món es desplace a l’esquerra ràpidament

Este és el primer efecte de la Internet en el món ideològic. El segon efecte és que la distància entre dreta i esquerra és cada vegada major.

Abans la gent només tenia unes poques teles per vore, que impartien el catecisme progre. Tot el món anava desplaçant-se lentament cap a la progrhez.

Ara els de dreta es posen en cercles d’internet de dreta i els d’esquerra en cercles d’internet d’esquerra. La gent reforça la seua ideologia (especialment en l’esquerra, com han demostrat estudis) i per tant les comunitats se separen.

El tercer efecte és que idees que apareixen en comunitats marginals (com la neoreacció), van filtrant-se a comunitats més àmplies, acaben sent agafades per alguns periodistes i arribant a la societat en general. Este és el cas del cònclave i la neoreacció

Es un procés lent, però és el més paregut al que es pensava que seria la Internet

En resum, els tres efectes de la Internet en la ideologia són.

  • 1. Una acceleració de la societat cap a la progressia
  • 2. Un distanciament ideològic entre dreta i esquerra
  • 3. Idees heterodoxes que són veritat acaben filtrant-se cap a la societat majoritària

Ara ho podem saber, després d’algunes dècades