Sobre la decadència de salaris en USA, la concentració de l’ingrés i un munt de gràfics útils

Evolució de la felicitat en els Estats Units, dividit entre els que tenen un títol universitari (més amunt) i els que no en tenen (més avall)

 

(Fixeu-se que l’escala no comença en 0, així que la tendència es veu més gran que el que és, encara que és significativa)

Felicitat segons si l’ingrés (el que guanyen) està per damunt de la mediana o per baix de la mediana (Dic mediana, no mitjana. En castellà: mediana, no media. En anglés: median, not average)


Xiquets vivint amb pares biològics quan la mare té 40 anys. Diferència entre classe alta i classe popular.

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha vàries causes al meu parer:
1) Els salaris de classe treballadora han anat decaient per una sèrie de factors: incorporació de la dona i els immigrants al treball, polítiques neoliberals que concentren els diners, etc.
2) Hi ha menys treballs per a la classe treballadora: les empreses es van a paisos de mà d’obra barata, s’importen productes i persones d’uns altres paisos amb les fronteres obertes.
3) Decadència de la religió, que és especialment important per a la classe treballadora perquè 1) és la que pitjor ho passa i la religió li permet sobreviure els problemes 2) és la que té menys control sobre els impulsos, així que la religió li prohibeix comportaments auto-destructius, com divorci, drogues, promiscuitat.

Un munt de gràfics en https://wtfhappenedin1971.com/